soorten

Er zijn drie soorten vetten                                                        1. triglyceriden                                                       2. fosfolipiden                                                        3. steroïden

bron: http://jeniferlee.com.au/wp-content/uploads/2017/06/post-fat-vs-muscle.jpg

 

Triglyceriden 

vetten, oliën en soortgelijke stoffen behoren tot de triglyceriden groep. Triglyceriden zijn opgebouwd uit glycerol en vetzuren. (zie afbeelding hieronder)

bron:https://www.trouwnutrition.nl/contentassets/0786f9afb59e4659b28ffd3fc082bad6/glycerolmolecuul.jpg

glycerol is een zoet smakende stroperige stof, bestaande uit 3 C-atomen verbonden met H atomen. De vetzuren zijn voornamelijk koolstofketens met als uiteinde een carboxyl groep.                                                                                                                         Onverzadigde-, en omega-3 vetzuren behoren beide tot de triglyceriden.

 

 

 

Fosfolipiden

bij sommige vetten is 1 van de vetzuren vervangen door een fosfaat groep. Deze vet soorten noemt men fosfolipiden (zie afbeelding hieronder)

bron: https://thumbs.dreamstime.com/b/fosfolipide-75224650.jpg

fosfolipiden bestaan uit twee vet groepen, 1 fosfaat en een glycerol. De fosfaat groep zorgt ervoor dat de uiteinden van het molecuul hydrofiel worden, terwijl de vetzuren zelf hydrofoob zijn.                                                                                                                    

In een waterig milieu steken het fosfaat en de glycerol dus naar buiten.                                                        

Deze eigenschappen maken fosfolipiden geschikt als bouwsten van de membranen van een cel.                             

Steroïden

de chemische structuur van steroïden wijkt sterk af van die van fosfolipiden en triglyceriden.                                                                                                                               Bij steroïden is er namelijk geen sprake van een koppelijk tussen vetzuren en glycerol. De belangrijkste steroïden in een dierlijk organisme is cholesterol, (wat de vloeibaarheid van het membraan bepaald), galzuur (wat voedingsvetten emulgeert) en het steroïde hormoon (zoals het vrouwelijk en manlijk geslachtshormoon geproduceerd vanuit de bijnieren).