eiwitten
eiwitten, ofterwijl proteïne, bevatten aminozuren, wat belangrijke bouwstenen voor je lichaam zijn. Je vindt ze in voedingsmiddelen als noten, vis, vlees, eieren en proteïneshakes.
eiwitten zijn de meest voorkomende moleculen en de belangrijkste bouwstoffen in een cel.
soorten eiwitten
Er zijn verschillende soorten eiwitten:
1. Enzymen, die reacties versnellen en voedsel afbreken.
2. Structuur eiwitten, die voor steun en stevigheid in botten haren en in je huid zorgen. 3. Opslag eiwitten, die voor de opslag van aminozuren zorgen 4.Transport eiwitten, die stoffen zoals hemoglobine vervoeren
5. Hormonen, die regulatie van bijvoorbeeld insuline regelt
6. Receptor eiwitten, die op prikkels reageren (denk aan receptoren in je zenuwcellen) 7. Contractuele eiwitten, die voor beweging zoals het aanspannen van je spieren dienen. 8. Afweer eiwitten, die je beschermen tegen ziekten zoals antistoffen tegen bacteriën en virussen
eiwit structuren
verder kun je eiwitten in vier verschillende structuren indelen.
bron: https://www.aljevragen.nl/images/sk/prim-sec-tert-structuur.jpg
bovenaan zie je de "primaire structuur". De primaire structuur is een simpele aaneenschakeling van aminozuren.
Daarna volgt de "secondaire structuur". Dit eiwit structuur ontstaat wanneer de polypeptide ketens zich gaan oprollen. Er wordt dan een spiraal vorm gevormd. Verder kan de secundaire structuur uit een a-helix of uit een B-sheet bestaan. Op de afbeelding zie je het verschil tussen deze twee. Er vormt zich een tertiaire structuur wanneer polypeptide ketens zich tot ingewikkelde figuren opvouwen gaan. De tertiaire structuur wordt in stand gehouden door zwavelbruggen (s-bruggen). Als laatste is er een quaternaire structuur. Deze ontstaat wanneer tertiaire structuren om elkaar heen gewikkeld worden.
Denaturatie van Eiwitten
het denatureren van een eiwit is het ontvouwen van de ruimtelijke structuur waardoor de biologische activiteit van het eiwit verloren gaat. Denaturatie kan plaatsvinden wanneer de pH, zoutconcentratie of de temperatuur dusdanig verhogen (of verlagen) dat de enzymen hun werking verliezen. Het is een onomkeerbaar proces en ook de reden waarom koorts dodelijk kan zijn.