functies

Vetten zijn belangrijke voedingsstoffen die veel verschillende functies in het menselijk lichaam hebben. De meest belangrijke functie is bescherming. Hierom hebben dieren in koude gebieden ook deels een dikke laag vet.

bron;https://s-i.huffpost.com/gen/2017104/images/o-POLAR-BEAR-facebook.jpg

De 3 vet soorten 

de functie van triglyceriden is vooral het opslaan van energie. Het vet wordt hierbij opgslagen in het vetweefsel. Ook dient vet als steun materiaal voor verschillende organen en als isolatie materiaal rondom zenuwen.                                                                              

Omega-3 vetzuren (die onder de triglyceriden vallen) verlagen het cholesterolgehalte en zijn belangrijk voor de oogfunctie en hersen stofwisseling.                          

fosfolipiden zijn vooral geschikt als bouwstenen voor celmembranen. Op de afbeelding hieronder zie je hoe zo'n celmembraan eruit ziet. 

bron: https://biologielessen.nl/images/Bovenbouw/Cellen/celmembraan/Decelmembraan.jpg

als laatste zijn er nog steroïden, voor de regulatie van cholesterol, galzuur en het steroïde hormoon. 

 

 

 

Energie leveranciers 

Lipiden bevatten twee keer zoveel energie dan koolhydraten of eiwitten doen. Dat betekent ook dat ze, tijdens de celademhaling, twee keer zoveel ATP produceren.

Dit komt voornamelijk doordat vetzuren meer waterstof atomen dan de rest van de biomoleculen bevatten. De meeste energie zit opgeslagen in de vetzuren. Uiteindelijk draaien de lipide zuur fragmenten mee als azijnzuur in de citroenzuur cyclus.